El sentit de la vida és una vida amb sentit

Rizoma i la xarxa per la transformació social

Aquesta setmana passada ha estat una d’aquelles que et sacsegen en molts sentits. Necessitaré més temps per pair l’experiència, la informació, els debats i extreure’n conclusions, però com que avui es tanca la setmana i el ritme frenètic no m’ha permès dir res en aquests dies, penso que és bo socialitzar els motius que me n’han mantingut absent.

Diumenge passat, 13 persones joves vinculades a processos i organitzacions d’acció col·lectiva ens trobàvem per donar inici a la primera edició d’un programa impulsat per Nova –Centre per la Innovació Social- pensat com un acompanyament, aprenentatge i intercanvi orientat a enfortir la capacitat d’actuació i lideratge. L’objectiu: la transformació social.

Rizoma, títol del programa, s’inspira en la teoria filosòfica de G. Deleuze i F. Guattari que descriu la presa de decisions en la societat postmoderna en contraposició a un model jeràrquic basat en la subordinació. El rizoma és una tija que creix horitzontalment creant brots que es converteixen en tiges aèries. Produeix arrels i per això mateix té la seva pròpia organicitat. Així doncs, l’intercanvi per formar una trama viva i multiplicadora que estàvem a punt de posar en pràctica havia de ser obert, sinèrgic, circular i en xarxa.

Les 13 persones que conformàvem aquest primer grup rizomàtic hem estat juntes una setmana sencera, coneixent, compartint i debatent experiències sobre dinàmiques socials, polítiques, econòmiques i culturals. Com deia al principi, em caldrà més temps per extreure conclusions del que hem viscut però el que ha quedat clar és que, més enllà de les nostres diferències, totes i tots compartíem el fet d’haver nascut en un món que no ens agradava, que consideràvem profundament injust i que cal transformar per arribar a aquest altre, que sabem possible!

Una transformació que comença amb un mateix i que després s’entrellaça amb la transformació d’altres per generar una acció col·lectiva necessària. Una transformació que implica sentir-nos partíceps del món en què vivim -formació, incidència, participació, presa de decisions deliberatives i consensuades…- en definitiva, més democràcia! Una societat crítica, responsable i coherent tant a nivell local com quan es projecta internacionalment. Un desenvolupament que ha de ser el de les persones i el de totes! Igualtat d’oportunitats, respecte als drets humans, consum responsable, comerç just, banca ètica… moltes tiges d’aquest Rizoma que cal anar fent renéixer perquè sigui el projecte de totes i tots i així la transformació sigui possible.

De moment, he de dir que estic molt satisfeta d’haver-hi pogut participar, de conèixer les persones amb qui he conviscut i amb qui he compartit , així com les que hem anat trobant-nos integrant el programa en si. Experiències, punts de vista, vivències, sensacions, emocions, arguments… increïble! I també, il·lusió, col·laboració, suma, esperança! Moltes gràcies a totes i a tots!!! Aquestes llavors que es planten, segur que poc a poc aniran creixent… sabem què volem aconseguir i sabem que junts, totes i tots, podrem.

La setmana, però, també va tenir altres elements de sacseig. Però aquests, tot i la satisfacció personal, comportaven, sortosament, una important repercussió col·lectiva.

Dimecres passat, dia 22, el Parlament de Catalunya aprovava, finalment, la Llei de Polítiques de Joventut. Des que l’Estatut de 1979 reconeixia que la Generalitat tenia competència exclusiva en matèria de joventut, ha calgut treballar molt i durant molt de temps per aconseguir aquesta llei que ha de permetre desplegar el sostre màxim competencial en aquest àmbit. I en bona mesura, cal reconèixer i agrair l’esforç i la constància de moltes generacions de les JERC que ho han fet possible.

A la pràctica, la Llei de Polítiques de Joventut, defineix qui són els i les joves, crea la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) que s’ha de desplegar fins el 2015 i que permetrà que totes les comarques i totes les ciutats de més de 50.000 habitants disposin d’Oficines Joves que agrupin tots els serveis que els joves necessitem per tenir l’oportunitat d’emancipar-nos, des de formació, treball i habitatge fins a salut, cultura i esports. És doncs, un projecte ambiciós i un pas endavant, molt important, perquè els i les joves tinguem possibilitats reals de decidir el nostre futur.

En definitiva, un dels missatges d’aquesta setmana, que vam conèixer visitant la Fageda d’en Jordà amb els amics i amigues de Rizoma, és: el sentit de la vida és una vida amb sentit.

En un dels espais on trobo aquest sentit és a les JERC, amb les companyes i companys que treballem cada dia per la justícia social i la llibertat!

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Campanya electoral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s