Ni paraules de pau amb garrots

ni avions militars fent  festa al nostre cel

El 2 d’octubre de l’any 2007, l’ONU aprofitava l’aniversari del naixement de Mahatma Gandhi, líder del moviment per la independència de l’Índia i pioner de la filosofia i l’estratègia de la no violència, per instaurar el Dia Internacional de la No-violència. A més, seguint les sempre bones intencions (que ens fan creure que gairebé són utòpiques…) de la comunitat internacional, també aprofitaven per afirmar la importància d’aconseguir una cultura de la pau, del respecte, la comprensió i la no violència a través de l’educació i la consciència pública.

Veiem, però, que en el camp de les proclames públiques és molt senzill parlar de pau, de respecte o de drets humans. Però a l’any 2010, potser ja no n’hi ha prou de paraules carregades de bones intencions, i cal que anem passant a l’acció. O ens continuarem proposant objectius mil·lenaris, d’aquests que anem disparant al futur, amb excuses que només responen a una falta de voluntat política per transformar la realitat injusta?

Potser sí. Potser ens marcarem objectius lloables i alhora, permetem que ens envoltin les incoherències; a finals d’aquesta setmana passejaves per Barcelona, per la mateixa ciutat que quan cal fa cassolades o crida no a la guerra, i podies imaginar-te la sensació angoixant de sentir-te una formigueta atrapada, vigilada, custodiada des del cel pel depredador impacient. Quin so, quin neguit… i en diem la festa del cel! És increïble que avui encara es facin actes amb la presència d’avions militars i que incoherent i hipòcrita resulta, que s’hi passegin lliurement el dia de la no violència…! avions, recordem-ho, que només s’han construït amb un objectiu: matar. I la llàstima és que això només és un exemple dels molts que fan que em costi de creure que realment (des de les altes instàncies) s’aposta per una cultura de pau, de respecte i de comprensió, com a base per una altra societat.

Si podem mantenir l’esperança és, justament, per l’esforç i els gestos de persones i col·lectius que treballen convençuts, perquè hi creuen, a favor de la justícia i de la pau. I és en aquest sentit, que des de les JERC apostem per aquells petits canvis que fan que la transformació d’aquesta societat que volem, sigui possible.

D’entrada, cal una educació en valors des de la infància, on la participació sigui una eina d’aprenentatge que ens permeti sortir de l’etapa d’escolarització amb consciència crítica de plena ciutadania. I amb la garantia que aquesta participació sigui en condicions d’igualtat per tothom.

Així mateix, seguim apostant per un associacionisme que ens permet conèixer i col·laborar amb l’altre, en conjunt, que ens fa entendre que formem part d’un col·lectiu. Aquesta és una peça clau si apostem per una societat cohesionada!

I seguim obrint la mirada al món amb més projectes d’intercanvi i cooperació que fomentin la relació amb realitats i organitzacions juvenils del Sud; cal incrementar les beques per a joves cooperants i per col·laborar en agències de Nacions Unides.

Apostem, per tant, per la sensibilització des de l’escola, l’administració, les entitats… de manera que ens permetin aquesta necessària transformació aquí per tal que el desenvolupament de les persones sigui possible, arreu.

Perquè la Pau, no és només l’absència de guerra. La Pau, la no-violència, també ha de voler dir justícia, llibertat i igualtat d’oportunitats. La Pau, passa per l’eradicació del racisme i les conductes xenòfobes; pel respecte i la no discriminació per raons de sexe, cultura, religió, ètnia …

La Pau, també és la denúncia de totes les formes de violència  com ara la hipocresia d’un món que proclama la pau i fa gestos de guerra.

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s