32 vidres

 

 

 

 

Ens aixequem cada matí

i podríem trobar unes

quantes raons per no tenir

ànims per fer-ho, però ens costa

molt trobar-ne una per no fer-ho.

Així que ens aixequem i sortim al carrer.

I farem més bona cara o més mala cara,

i la manera com ens sobreposem a tot allò

que ens passa per dins s’assembla més a una

interpretació que a una altra cosa; però no

estem interpretant, provem de sobreviure.

 (…)

Així començava l’espectacle poèticoteatral que Teresa Colom, una jove andorrana, ofereix fins el 16 d’octubre al Claustre del Monestir del Poble Espanyol. Una dona, jove, carregada de llum i força que omple davant nostre una maleta amb experiències, pensaments, sensacions, pors i ritme! Atenció gent, molt recomanable!

Un divendres a la nit de cultura amb amigues! Vitamínic! I és que la cultura és una de les formes de viatge, d’obertura a noves informacions, experiències, sensacions… un element alliberador de ments clau, també per al foment d’una consciència crítica.

Els últims anys hem pogut viure, a més, l’expansió en la difusió i l’accés a continguts culturals, encara que no per tothom, a través de les noves tecnologies. Tot i què queda molt camí per recórrer, això ha possibilitat una democratització als coneixements com mai. I sobretot, sembla que podria obrir les portes a una participació molt més directa i continuada.

Però no podem perdre de vista les problemàtiques, encara no resoltes, com les escletxes insalvables en la societat en funció de la seva capacitat d’accedir a aquestes noves tecnologies, com fer compatibles els drets dels creadors amb el lliure accés i distribució de la informació que permet internet o com pot afectar aquest nou món a les llengües minoritzades com el català.

Des de les JERC pensem que és important que el jovent visualitzi i tingui accés a les tradicions populars. El nostre país està ple d’associacions que es dediquen en aquest àmbit i que construeixen a la cohesió social des del manteniment de la cultura popular. Pensem què justament en un món globalitzat em de voler tenir accés a conèixer les expressions culturals típiques dels diferents pobles i no permetre què aquestes es perdin en l’oblit.

Però no només pensem en la persona jove com una receptora de continguts artístics i culturals. Som un país amb un jovent amb capacitats creadores i l’espectacle de la Teresa Colom ens serveix d’exemple. Segons l’Enquesta de Consum i Pràctiques Culturals un 90% del jovent, entre 15 i 29 anys, afirmen haver practicat alguna mena d’activitat artística o artesanal. Això suposa un potencial enorme que el país ha de saber aprofitar. Des de les JERC creiem que cal apostar perquè des de l’educació s’incentivin les diverses formes de creació i expressió, així com des de l’Administració es fomenti la difusió i promoció artística dels joves creadors i creadores.

Les JERC lluitem per aconseguir una igualtat d’oportunitats. En aquest àmbit això suposa un repte que ens ha de permetre garantir l’accés de totes i tots a les activitats i als continguts culturals. Això vol dir que ens cal tenir en compte la capacitat adquisitiva del jovent sobretot amb especial cura d’aquelles persones joves en situació d’atur i, per tan, amb més risc d’exclusió. Vetllar perquè l’oferta es reparteixi pel territori o facilitar els trasllats quan calgui però entenent que cal descentralitzar l’oferta cultural. I òbviament, entendre que avui internet és una finestra de recursos on cal què es deixi de criminalitzar al jovent per treure-n’hi el profit que ens permet l’eina i racionalitzar el concepte de propietat intel•lectual fent-lo compatible amb el moment actual.

Cultura és imaginació i és llibertat. La necessitem per créixer, relacionar-nos, gaudir de l’oci, comunicar el que sentim… un pilar fonamental de la societat que ens imaginem. Productes què han de deixar de suposar un luxe per passar a l’accés per a totes i tots els joves.

(…)

Les coses són així. Cadascú carrega amb el seu

pes. I l’equilibri que hem de mantenir és cru com

aquesta afirmació. Però disposem d’un ajut,

per això ho suportem, per això rarament caiem,

per això, encara que trobem motius

per no tenir ànims per aixecar-nos al matí,

sempre posem la mà a terra.

 

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s