12 d’octubre, Dia de la Resistència Indígena

pero aquí abajo abajo
cerca de las raíces
es donde la memoria
ningún recuerdo omite
y hay quienes se desmueren
y hay quienes se desviven
y así entre todos logran
lo que era un imposible
que todo el mundo sepa
que el sur también existe.

El 12 d’octubre de 1492 Colom, pensant que per fi havia trobat una ruta alternativa que permetria el comerç amb les índies, arribava a una petita illa del continent americà. Aquest episodi de la història és el que coneixem com El Descobriment. Descobrir alguna cosa que ja existeix, hauria pogut ser considerat una prova de la ignorància dels conqueridors i dels que els van patrocinar; en canvi, fer-ho per la força de les armes i en nom de Déu, dels reis de Castella i de la religió catòlica, els va donar la legitimitat per prendre possessió del territori i actuar-hi acarnissadament, com ens expliquen les cròniques.

El que realment s’iniciava aquell 12 d’octubre va ser el més gran genocidi de la història de la humanitat que provocava la mort de 20 milions d’aborígens, la desaparició de centenars de civilitzacions, el saqueig de les seves riqueses i la destrucció de les seves cultures. Però aquell 12 d’octubre, també seria l’inici de la resistència indígena que tres segles després aconseguiria aixecar-se amb una rebel·lió independentista que aconseguiria desfer-se de l’imperi espanyol, si més no, formalment. I dic formalment, perquè els tentacles de la colonització ja sabem que van molt més enllà…

Avui, l’efemèride del 12 d’octubre continua celebrant-se a totes les ambaixades del Regne d’Espanya, en especial a l’Amèrica llatina, com el dia de la Madre Patria, de la raça, de l’idioma i de la religió comunes, que no són altres que la cultura, la llengua i la religió imposades per la força sobre milions de pobles indígenes. Aquesta celebració ignora que la imposició d’una cultura estrangera va suposar l’anul·lació de la cultura pròpia i que l’espoli de recursos econòmics a què se’ls va sotmetre, els abocava a una situació difícilment reconduïble.

Creiem que ni l’intent d’extermini, ni la imposició cultural, ni l’espoli econòmic no són motius de celebració, sinó d’avergonyiment. Per això, des dels Països Catalans cada cop som més els que diem que no tenim res a celebrar!

La història és la que és. No podem recular ni recuperar el què s’ha perdut ni corregir les barbaries de la humanitat. Però conèixer-la ens ha de permetre no repetir-la i, si cal, denunciar-la. Si mantenim una memòria viva, ens adonem que avui aquesta visió de la hispanitat segueix anant de la mà de l’enaltiment del genocidi i de la negació de la història dels pobles originaris del continent americà. Per això, quan aquest any el nacionalisme espanyol institucionalitzat i el feixisme extraparlamentari tornin a sortir al carrer, ja sigui amb desfilades militars, ja sigui amb manifestacions de vells falangistes i joves caps rapats, nosaltres farem botifarrades a la hispanitat!

Perquè diem prou a la imposició! Prou a la força!

Si som capaços d’obrir la mirada, veurem que existeixen altres perspectives i avui, al continent americà, per tal de recuperar el veritable significat d’aquesta data, han batejat el 12 d’octubre com el “dia de la resistència indígena”; per reivindicar aquelles persones que es van enfrontar a l’invasor i a la imposició per les armes i, conscients que cal seguir treballant pel reconeixement de les seves identitats i formes de vida, defensen els seus territoris i els seus recursos naturals. Des de Xile a Canadà, passant per Bolívia, Equador, Brasil, Colòmbia, Venezuela, Amèrica Central i Mèxic, els indígenes volen decidir el seu present i el seu futur, en llibertat.

I nosaltres, des dels Països Catalans només podem cridar amb ells, en favor de la llibertat i els drets de tots els pobles!

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s