DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

15.10.2010

Dones i món rural. Dos conceptes que han conviscut sempre, com d’altres, a esquenes dels ulls del que anomenem societat. Com si d’un oxímoron es tractés.

Imatge que, lluny de la realitat, no ens parla del paper protagonista que les dones tenen en la transformació i el desenvolupament del món rural i pagès. Així com tampoc ens fa presents les múltiples discriminacions que avui encara condicionen la seva situació. Els canvis s’han de produir amb el dia a dia però les JERC aprofitem avui per reivindicar aquest paper, denunciar la seva situació i proposar-ne millores.

El Dia Internacional de la Dona Rural té el seu origen en la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona realitzada per la ONU a Pekín el setembre de 1995 com a resultat de les propostes de la Federació Internacional de Productors Agraris (FIPA), la Red d’ Associacions de Dones Pageses Africanes (NARWA) i la Fundació de la Cimera Mundial de Dones (FCMM), per al reconeixement mundial dels múltiples rols que desenvolupen les dones productores, pageses i agricultores en l’economia i en la societat en general.

Les dones rurals de tot el món desenvolupen una important tasca pel que fa a garantir la seguretat alimentària i també en relació al desenvolupament i l’estabilització de les zones rurals. No obstant, com que no se’ls reconeix degudament la seva condició jurídica i social, o sovint veuen limitat aquest reconeixement, les dones tenen menys facultats per a adquirir drets de propietat sobre la terra o accés a serveis essencials. Com dèiem al principi, la seva vital contribució a la societat del món en general passa en gran part desapercebuda. Avui, podem canviar aquesta situació!

En l’actualitat a casa nostra, veiem com les dones joves del món rural es veuen obligades a fugir a la ciutat per gaudir dels drets aconseguits amb les conquestes socials, encara insuficients, d’avui. Fugen de la discriminació de gènere –accentuada al camp-, dels desfassats models patriarcals dels que totes i tots som víctimes, s’escapen d’un silenci més gran contra la violència de gènere o de la invisibilitat de les persones LGTB. Com la resta del jovent dels Països Catalans, les dones joves rurals tenen problemes per accedir a l’ocupació i a l’habitatge, pilars de la seva emancipació, però per si això fos poc, també els cal saltar obstacles com el dèficit de transport públic i la consegüent mobilitat obligada per accedir a la formació.

Malgrat tot, avui també trobem iniciatives que demostren que les dones del món rural s’aconsegueixen visualitzar. Es comença a reconèixer el paper de les dones en la producció, gestió i ús dels aliments i dels recursos naturals. Ara cal que aquest reconeixement es vegi traslladat en una millora de les seves condicions laborals, garantir la mobilitat i l’accés a tots els serveis, apoderar-les en tant que productores i empresàries.

Això només serà possible si entenem la importància d’equilibrar el territori en recursos i oportunitats. Cal garantir els drets de totes les persones que hi viuen. No oblidem que despoblar el territori suposaria perdre  la riquesa cultural i social del nostre país.

Per l’emancipació individual i nacional. Pel dret de les joves rurals a desenvolupar en llibertat els seus projectes vitals allà on vulguin.

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s