Oportunitats

Viure de manera intensa una campanya electoral és una experiència única, en molts sentits. D’entrada, perquè portes una càrrega d’il·lusió i força, la que et dona explicar un treball col·lectiu, amb objectius acomplerts, i un projecte, el de la Gent Valenta, que pretén avançar en l’empoderament d’una ciutadania crítica, activa i participativa, en el dret a decidir, en la igualtat d’oportunitats i en la justícia social. Però a més, perquè aquests dies tinc l’oportunitat de trobar-me amb persones i organitzacions amb les que intercanviar i compartir inquietuds, però també explicar, matisar i enriquir propostes, tot un aprenentatge.

Ahir, després d’un matí als Salesians de Rocafort, un institut que convidava a les organitzacions polítiques juvenils a explicar projecte, programa però sobretot, a respondre a les ganes de saber i participar de l’alumnat, les JERC ens vam trobar amb ESPLAC, Esplais Catalans. Tenim la sort de comptar amb un teixit associatiu ric i divers, arrelat al territori. Escoles de ciutadania que donen l’oportunitat de compartir afinitats, reivindicacions, cooperar i cohesionar-nos socialment.

Com us deia,  ens vam centrar en parlar del món educatiu i, especialment de l’educació en el lleure. Des de les JERC, entenem l’educació com un dels pilars de la societat actual que avui, se li dibuixen grans reptes que cal que s’assumeixin a temps: ser la garant de la igualtat d’oportunitats, de l’acollida d’alumnat nouvingut i del foment del català com a llengua comuna.

Fora dels itineraris curriculars impartits en els centres educatius, existeix un altre element que els enriqueix profundament amb valors imprescindibles per una ciutadania de ple dret en el segle vint-i-u. Estem parlant de persones joves que destinen part del seu temps lliure i voluntari a transmetre a les noves generacions sense esperar res material a canvi. L’escoltisme, el cau, l’esplai és i ha estat històricament part del múscul social i associatiu de Catalunya i així ha de seguir sent, ja que la pervivència d’aquesta institució a mig camí entre l’associacionisme juvenil, el voluntariat i la reforma pedagògica és l’oportunitat que ens garanteix la transmissió dels valors de construcció de la coeducació, la catalanitat, la participació social, la solidaritat, la democràcia i la sostenibilitat. Una educació basada en el desenvolupament de les persones per a fer del jovent català, ciutadanes i ciutadanes compromesos amb el país, les persones i l’entorn. 

Les JERC entenem que es fa urgent un reconeixement de l’associacionisme educatiu per part de les institucions catalanes. Reconeixement que ha d’anar de la mà d’un decidit impuls per la seva dignificació adequant els equipaments i espais que aquestes entitats empren per a poder desenvolupar la seva tasca educativa en les condicions òptimes. Considerem a més, que en un moment de crisi de crisis com el que vivim avui, el paper de l’associacionisme educatiu per a la transmissió de valors democràtics, de confiança i compromís amb les persones, estima al país i esperit crítics i constructiu es del tot imprescindible.

L’educació és motor de canvi. L’educació ens brinda les oportunitats necessàries per transformar socialment el nostre entorn. Però aquest canvi l’hem de decidir i l’hem de fer entre totes i tots. L’educació també ha de garantir la igualtat d’oportunitats i la cohesió necessària per tal que la construcció de la nostra societat, des de diferents cultures, perspectives i procedències, sigui possible i on tothom se’n pugui sentir partícep.

Aprofitem totes les oportunitats, tots els reptes que tenim davant nostre i fem possible aquest altre món que somniem.

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s