ESTIMA’T! PROTEGEIX-TE!

DIA INTERNACIONAL DE LLUITA CONTRA LA SIDA

1 de desembre

Actualment, la infecció pel VIH afecta prop de 33.000 persones a Catalunya i continua sent un problema de salut pública prioritari després de l’impacte social, demogràfic, sanitari i econòmic que ha suposat aquesta malaltia en el nostre entorn.

A partir de l’any 1996, coincidint amb la introducció de pautes de tractament antiretroviral de gran activitat (TARGA), la incidència de casos de sida a Catalunya va començar a disminuir i aquest descens es manté actualment. D’aquesta manera, l’any 2000 s’havia produït una disminució del 67% respecte als casos diagnosticats l’any 1995. Les diferents poblacions afectades per la infecció del VIH no s’han beneficiat de la mateixa manera de les successives teràpies. Així, el nombre de casos de sida entre les persones que van adquirir la infecció per relacions heterosexuals sense protecció ha disminuït en menor proporció en relació amb els infectats pel consum de drogues per via parenteral.

En el mateix sentit, la mortalitat causada per la sida a Catalunya, que havia augmentat progressivament des de l’inici de l’epidèmia fins a l’any 1995, a partir de l’any 1996 va començar un descens progressiu, i el 1998 va deixar de ser la primera causa de mort entre els joves de 20 a 39 anys. Però això, no ens pot fer baixar la guàrdia!

Els resultats procedents del sistema d’informació de nous diagnòstics d’infecció pel VIH indiquen que la via de transmissió sexual és el principal mecanisme d’infecció pel VIH1,2.

Pel que fa a la via de transmissió sexual, que és la que percentualment s’ha incrementat més en els darrers anys, la reducció de la propagació del VIH demana la utilització correcta dels preservatius, que es confirma com una mesura eficaç per prevenir la infecció en homes i dones. Sense l’accés als preservatius i la seva utilització, altres estratègies preventives –com la comunicació sobre els canvis de comportament, l’educació sobre salut sexual i salut reproductiva a les escoles i les campanyes de planificació familiar– perden gran part de la seva eficàcia potencial.

Finalment, entre les estratègies que cal preveure amb criteris d’efectivitat destaquen l’educació entre iguals, la participació de mediadors en els programes, el treball d’apropament, l’enfocament específic de gènere i l’ús dels mitjans de comunicació.

La prevenció i lluita contra el VIH és encara prioritari i s’ha demostrat una i mil vegades que la prevenció és l’eina més eficaç que tenim per combatre’l. Sense oblidar que cal seguir fomentant el canvi cultural necessari per plantar cara des de tots els àmbits i rebutjar la discriminació i estigmatització que no podem deixar en silenci.

Encara hi ha molt per fer a nivell de prevenció, diagnòstic i tractament i cal posar tots els esforços possibles perquè algun dia la SIDA sigui història.

Quant a gemmalago

Gemma Lago, candidata de les JERC
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s